zaterdag 23 januari 2016

Bombardement Rotterdam




Bombardement op Rotterdam.

Op 10 mei 1 dag na het begin van de 2de wereldoorlog landden Duitse parachutisten in Rotterdam zuid. Meteen gingen de Duitsers al bommen werpen, bij de Maasbruggen, maar daar werden ze tegengehouden door de landmacht. De Duitsers dachten "Makkie, we zijn hier zo langs." Maar nee, de Nederlanders hielden stand. Het lukte Duitsland wel om het Noordereiland in handen te nemen. Dus lukte de Duitsers het niet om heel Rotterdam in handen te krijgen. Acht Nederlandse vliegtuigen stegen op om de Duitse luchtmacht te bestrijden. Het lukte de 8 vliegtuigen om 11 Duitse vliegtuigen neer te halen. Daardoor verliep voor de Duitsers het bezetten van Nederland heel langzaam. Hitler gaf op maandag 13 mei bevel om Nederland harder en sneller aan te pakken. De Duitsers zeiden dat als Rotterdam zich niet zou overgeven ook steden zoals: Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Haarlem en andere grote steden gebombardeerd zouden worden. Toen bleek dus dat Duitsland een groter plan had dan alleen Rotterdam in handen nemen. Op 14 mei werd nog een keer aan de burgemeester van Rotterdam gevraagd of hij zijn stad wilde overgeven maar de burgemeester zei nee. Uiteindelijk werden er toch nog Nederlandse troepen naar de Willemsbrug gestuurd en Noord Nederland was vrij. Tenminste dat dacht Nederland. 


 

Om 13:30 van dezelfde dag. Werd het bombardement uitgevoerd door Duitse bommenwerpers. Het bombardement duurde een kwartier maar vernietigde bijna heel de historische binnenstad van Rotterdam. Dat kwam niet alleen door de bommen maar ook door de branden die ontstonden. Uiteindelijk stierven er 650 tot 900 Nederlandse mensen en er werden 80.000 mensen dakloos. Dezelfde dag gaf Rotterdam zich over. De Duitsers hadden een snelle tocht door Nederland, BelgiĆ« en Luxemburg gepland. Maar dat werd hierdoor vertraagd. Duitsland wilde meteen door met Utrecht bombarderen maar Utrecht gaf zich snel over. De volgende dag (15 mei) gaf Nederland zich over en toen kwamen misschien wel de vervelendste jaren in de geschiedenis.


In bezet Nederland gaat het leven gewoon door. En de Duitsers vallen best mee. Maar als ze onze fietsen, benzine en goederen inpikken, moeten er creatieve oplossingen voor allerlei gebreken worden gezocht. Zoals voedselbonnen.

schooltv.nl/video/nederland-bezet

Herdenkingen van het bombardement.
De begrenzing van het bombardement heeft een speciale naam gekregen: de brandgrens. Precies op die grens brandde allemaal rode lichtjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten