dinsdag 5 januari 2016

Jozef Stalin

Jozef Stalin

 

Eerst was de Sovjet-Unie van Vladimir Lenin en was Jozef Stalin tweede leider. Toen Vladimir Lenin overleed werd hij de leider. Iets later begon de oorlog.  In 1939 sloot Josef Stalin een verdrag met Adolf Hitler. Dat was een niet-aanvalsverdrag. Ze gingen dus niet met elkaar vechten maar elkaar helpen om landen te veroveren (bijvoorbeeld Polen).

Dus wist de Sovjet-Unie dat ze Finland makkelijk konden aanvallen, toch mislukte het, er werd dus maar een klein deel veroverd.

Ook werden de Baltische Staten door de Sovjet-Unie aangevallen, dat lukte wel.

Oekraïne en Wit-Rusland zaten heel dicht bij de Sovjet-Unie dus was het voor de Sovjet-Unie heel makkelijk om aan te vallen.

Polen zat precies tussen Duitsland en de Sovjet-Unie in. Het was dus makkelijk om Polen aan te vallen. Toen ze klaar waren deden ze de verdeling van het land zo:  De ene helft van Polen was van de Sovjet-Unie en de andere helft van Hitler.

In 1941 wilde Hitler toch de Sovjet-Unie aanvallen, dat mislukte, dus toen ontstond er ook oorlog tussen hen. Eerst hoorde de Sovjet-Unie bij Hitler maar toen hij door hem werd aangevallen sloot hij zich aan bij de Geallieerden. (de goeie mensen)  Samen met het Verenigd-Koninkrijk, de Verenigde Staten en de andere landen gingen ze Hitler proberen te verslaan.

Stalin had gelukkig een heel groot leger dus versloegen ze Hitler. Dat kostte wel 10 miljoen soldaten en 11 miljoen burgers het leven.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten